Základy o zubní sklovině
Zubní sklovina je nejtvrdší tkáň v lidském těle a pokrývá vnější vrstvu každého zubu. Je složena převážně z minerálu hydroxyapatitu a je první obrannou linií proti vnějším hrozbám, jako jsou bakterie a kyseliny. Díky své vysoké minerální hustotě je sklovina transparentní a může odolávat velkému množství mechanického opotřebení, avšak neregeneruje se. Je to právě ona, kdo nám umožňuje konzumovat různorodé potraviny bez poškození zubů, ale zubní sklovina není nepropustná a může být narušena například při konzumaci příliš mnoha kyselých potravin.
Příčiny poškození zubní skloviny
Poškození zubní skloviny může být způsobeno různými faktory. Častými viníky jsou kyselé potraviny a nápoje, které mohou rozpouštět minerály ve sklovině a přispívat k demineralizaci. ...
Prevence poškození skloviny
...
Rozpoznání problémů se sklovinou
...
Jak pečovat o zubní sklovinu
...
Vliv stravy na zubní sklovinu
...
Moderní postupy v péči o zubní sklovinu
...